-

USB-C aktiivinen optinen kaapeli pidempiin yhteyksiin

USB-C AOC-kaapelit pintaa syvemmältä

 

Kerromme tässä artikkelissa USB-C AOC -kaapeleista, eli aktiivisista optisista kaapeleista ja siitä, miten ne eroavat tavallisista USB-C-kaapeleista. Lyhyesti, AOC-kaapeleissa on kupari- ja lasikuituytimet, mikä tekee niistä sopivia pidemmille yhteyksille kuin perinteiset USB-kaapelit.

 

USB-C AOC -kaapelin edut

 

- soveltuu pitkille matkoille
- säilyttää optimaalisen nopeuden ja signaalin
- täysi tuki 4K @ 60Hz
- suurin kaistanleveys koko pituudelta
- EMI/RFI-häiriöt eivät vaikuta niihin

 

Pitkä USB-C kaapeli

 

Saamme toistuvasti kysymyksiä pidemmistä USB-C-kaapeleista. Mikä siis on USB-C-kaapelin enimmäispituus? On tärkeää muistaa, että USB-C on liitin. Itse käyttö määrittää, mikä kaapelin pituus on mahdollinen. Liittimen toiminnasta riippuen myös kaapelin maksimipituus muuttuu.

USB-kaapeli koostuu johtimista, liittimistä ja kaapelin vaipasta, joka suojaa kokonaisuutta. Kaikki nämä osat yhdessä määrittävät kaapelin laadun. Esimerkiksi täyskuparisydämiset kaapelit ovat paras valinta laitteen lataamiseen, esim. älypuhelimeen tai kannettavaan tietokoneeseen ja tiedon, kuten videon, äänen ja datan luotettavaan siirtämiseen. Halvat USB-kaapelit sisältävät usein vähän tai ei ollenkaan kuparia, joten ne eivät sovellu vaativiin sovelluksiin. Niitä käytetään usein tulostimen liittämiseen lyhyillä kaapelipituuksilla.

Pidemmän kaapelin häiriöriski on suurempi kuin lyhyen. Häiriöiden vähentämiseksi pidemmät kaapelit usein sisältävät paksumpia johtimia signaalin lähettämiseen kuin lyhyemmät kaapelit.

 

USB Implementers Forum, Inc. (USB-IF) on määrittänyt enimmäispituudet eri USB-standardeille:

 

- USB 2.0 -kaapelit tukevat enintään 4 metrin pituutta 480 Mbps:n suorituskyvyllä
- USB 3.2 Gen1 -kaapelit tukevat enintään 2 metrin pituutta 5 Gbps:n suorituskyvyllä
- USB 3.2 Gen2 -kaapelit tukevat enintään 1 metrin pituutta 10 Gbps:n suorituskyvyllä
- USB4® 40 Gbps -kaapelit tukevat enintään 0,8 metrin pituutta ja 40 Gbps:n suorituskyvyllä
- USB4® 20 Gbps -kaapelit tukevat enintään 1 metrin pituutta 20 Gbps:n suorituskyvyllä
- Thunderbolt™4-kaapelit tukevat enintään 0,8 metrin pituutta
- Thunderbolt™3-kaapelit tukevat enintään 0,8 metrin pituutta

 

Mahdollisia ongelmia, kun USB-kaapeli on pidempi kuin USB-IF-standardi

 

USB-C -portti tarjoaa enemmän mahdollisuuksia kuin "tavallinen" USB-portti. Yksi USB-C -kaapeli voi siirtää dataa, videota ja ääntä. On jopa mahdollista ladata laitteita samalla USB-C -kaapelilla. Mitä tapahtuu, jos käytetään liian pitkää USB-C-kaapelia? Jos käytetään pidempää kaapelia kuin USB-IF suosittelee, niin tiedonsiirtokyky saattaa laskea jopa huomaamatta, lataus ei enää toimi tai videokuvassa on häiriöitä. Lopuksi USB-C -kaapeli lakkaa toimimasta kokonaan. USB-IF -organisaation mukaan raja on 1 metri. Laadukkaampi kaapeli voi toimia jopa 2 metrin pituuteen, mutta tämä on kuparikaapelin maksimimitta.

 

Aktiiviset USB-C -vahvistinkaapelit pidempien etäisyyksien saavuttamiseksi

 

USB-C-vahvistinkaapeli on hyvä valinta yksinkertaisissa sovelluksissa, kuten tulostimien liittämiseksi pidemmillä kaapelimitoilla. 

 

Aktiiviset optiset USB-C -kaapelit pidempien etäisyyksien saavuttamiseksi

 

Ratkaisu pidempiin USB-C -kaapeleihin kaikissa sovelluksissa on USB-C aktiivinen optinen kaapeli (AOC). Kaapelit ovat hybridikaapeleita, jotka koostuvat kuparista ja kuidusta. Kupariosaa tarvitaan kuljettamaan virtaa kaapelia pitkin. Kuituoptista osaa käytetään kaikkeen dataliikenteeseen, mukaan lukien videosignaaliin. 

 

Aktiivisen optisen USB-C -kaapelin edut verrattuna tavallisiin USB-C –kuparikaapeleihin

 

- ei datahäviötä pidemmällä mitoilla
- ei EMI (Electromagnetic Interference) / RFI (Radio Frequency Interference) häiriöitä
- sisäinen kuparikaapeli, jonka kautta virta johdetaan, ei häiritse data- ja videosignaalia
- kaapelit ovat kaksisuuntaisia ja niitä voidaan käyttää molempiin suuntiin

 

 

Sovellukset USB-C AOC -kaapeleille

 

USB-C aktiiviset optiset kaapelit ovat ihanteellisia käytettäväksi seuraavissa tilanteissa:

 

Kokoushuoneet

 

Kokoustiloissa esityksiin käytetään näyttöjä. Tämä vaatii täysin toimivan USB-C-kaapelin, joka lähettää kuvaa (videota ja dataa) ja voi myös syöttää virtaa näytölle. USB -verkkokamerat sijaitsevat usein myös kauempana kannettavista tietokoneista.

 

Yliopistojen ja korkeakoulujen luentosalit ja luokkahuoneet

 

Opettajan tai luennoitsijan kannettava tietokone sijaitsee usein yli metrin päässä näytöstä. Aktiiviset optiset kaapelit, jotka tukevat ääntä, videota, dataa ja virtaa, ovat sopivin ratkaisu.

 

Sairaalat

 

Huoneissa, joissa on monia herkkiä laitteita, häiriöiden estäminen on tärkeää. Aktiiviset USB-C -optiset kaapelit minimoivat häiriöt käyttämällä valokuitua.

 

Toimisto ja kotitoimisto

 

Jos kannettavan tietokoneen ja näytön välinen etäisyys on pitkä tai sinulla on USB-C-näyttö laajennetuilla toiminnoilla, USB-C -aktiiviset optiset kaapelit ovat sopivia tähän tarkoitukseen. Videon ja datan siirron lisäksi joissakin USB-C -näytöissä on myös lataustoiminto. Siten kannettava tietokone lähettää kuvasignaalin näyttöön ja näyttö syöttää kannettavaan tietokoneeseen virtaa. USB-C -näyttö toimii siis eräänlaisena telakointiasemana. Varmista, että näytön antama teho on riittävän suuri. Tätä tarkoitusta varten minimitehontarve on 60-100 wattia. Joissakin tapauksissa toiminta voi olla myös toisinpäin, eli kannettava tietokone tai PC syöttää näytölle sen tarvitseman käyttöjännitteen.

 

 

 

 

ACT tarjoaa korkealaatuiset 4K@60Hz Hybridi USB-C optiset kaapelit 3m - 10m etäisyyksille. Katso tuotteet webshop -palvelustamme Kaapelit, USB -tuoteryhmästä.

 

 

Ota yhteyttä myyntiimme:

addon@addon.fi
09 8789 870